Forslag til oppbevaring, publisering eller skriving av familie-/slektshistorier
Hvis du har en familie-/slektshistorie du synes burde bli fortalt eller tas vare på for ettertiden, det være seg i din nærmeste familie, distansert familie eller andres historie (f.eks. en venninne som ikke har noen etterkommere), så finnes det forkjellige måter å gå frem på.
- Legge det ut på DIGITALT FORTALT
En korvenninne av meg vant DIS- konnkuranse om Andreas Holsts ”Charakteerbog
http://www.disnorge.no/cms/konkurranse-om-digitale-familiehistorier.html - Vita Veritas hjelper folk til å dokumentere sin livshistorie, og å gi den videre til sine etterkommere. De holder også kurs om hvordan du selv kan skrive din livshistorie (eller andres).
- Stang Media hjelper også folk til å dokumentere sin livshistorie
- Skriv din livshistorie, en biografi eller bare en enkelthistorie med disse tipsene:
* http://www.besteforeldre.no/Veiledning/Veiledning__5.htm og
* http://www.disnorge.no/arkiweb_filer/filer_alle/lag_slektsbok_presentasjon.pdf
* grunnleggende måter å skrive en biografi - Lag en nettside og legg ut slekt og bilder der. Slekt 1, TNG . Jeg bruker TNG og denne lager flotte slektsider hvor du laster inn informasjonen du har fra slektsprogrammet ditt. Jeg har også lastet inn bilder, lydklipp, artikler og dokumenter på alle de personene jeg har noe om. Her kan du se min TNG slektsside.
- Lag en blogg (som jeg har gjort her) og legg ut historier og bilder på bloggen din. Blogg.no, Blogspot.com og WordPress.com er gratis (jeg bruker gratis WordPress). Her er en side med 6 Bloggtips For Nybegynnere
- Lag en slektsbok. Noen av genealogiprogrammene for å samle slektshistorien har også en «lag bok» funksjon. Jeg bruker Legacy som du også kan laste ned gratis. Ellers så kan du få tips i fra denne boken Lag slektsbok.
- Trykk opp en slektsbok: Boken min eller Blurb.com
- Fortell din(e) historie(r) til en yngere slektning/venn.
Det finnes sikkert flere måter å ta vare på familie-/slektshistorier. Vet du om noen gode tips eller lenker så informer meg gjerne.
Historien om Materialdirektør Ole Christian Aspen (1871-1926) er en slik historie som fortjenes å nedtegnes for flere å lese, særlig fordi det ikke vil være noen etterkommere som kan ta vare på å minnes denne historien. Nå ligger denne historien ute på min blogg, på min slektsside (han var bror til min oldefar) og det er også tatt inn i en slektsbok » Aspen Slektshistorie» (Trondheim 2010) samlet inn og lagd av Roar Aspen.
Takk for flere nyttige tips her. Har du benyttet deg av tjenestene til bokenmin.no? Hva syntes du i så fall om resultatet?
Jeg har ikke benyttet meg av tjenestene til bokenmin.no, men når engang min slektsbok blir ferdig, så er det et alternativ jeg vil vurdere. Allikevel tror jeg at jeg hadde gått til noen lokale trykkere å fått inn tilbud til de for å sammenligne. Jeg har vært med på å gi stoff til en slektsbok og den personen som samlet/utga den hadde et slektstevne i forkant av utgivelsen av boken. Dermed kunne vi bestille boken på forhånd (og kun da), slik at utgiveren hadde et budsjett han kunne bruke for å utgi boken. Lykke til med slektsboken.