Hvordan søke med søketegn på (nye) digitalarkivet

Please use the language translator button on the top right hand corner if you don’t speak Norwegian.

Digitalarkivet har selv lagd en «oppskrift» over hvordan du kan søke med forskjellige tegn som *, +, – |

Digitalarkivet forside - hjelp til søking

Digitalarkivet - sidebilde m røde ringerHvis du er vant til å søke i den gamle digitalarkivet slik som jeg er, så er det stor forandring å søke på denne i det nye digitalarkivet. Heldigvis er det blitt laget en beskrivelse av hvordan man søker med tegn i det nye Digitalarkivet. De fleste har vel funnet ut hvor beskrivelsen av hvordan man bruker disse tegnene, men jeg minner igjen på hvor du kan finne beskrivelsen av hvordan tegnene brukes for de som ikke helt vet hvordan.

Vi ønsker å finne våre slektninger og forfedre selv om de bruker forskjellige skrivemåter både på navn, sted, yrker osv. ved å bruke disse tegnene som søkesystemet til digitalarkivet tillater. Det kan virke litt uvant og rart å bruke disse tegnene, men det vil høyne våre treff og det vil være lettere å finne de du søker etter. Min erfaring er at når man har gjort det noen ganger så går det så mye bedre.

Hvor finnes beskrivelsen av tegnene og hvordan man søker med de?

Gå inn på Digitalarkivet ved å trykke her. Trykk så på Hjelp til søking på høyre side. Da vil bilde som ligger i denne bloggen helt til venstre komme opp. Trykk på hver enkelt av de som jeg har sirklet inn (på siden du nå er på, på digitalarkivet). Under hver av de 6 forskjellige vil du finne en bekrivelse av hvordan man bruker tegnet i søk på digitalarkivet.

Er det noen flere som har erfaring ved å bruke disse tegnene i sitt søk i digitalarkivet? Gode eller dårlige?

 

6 thoughts on “Hvordan søke med søketegn på (nye) digitalarkivet

  1. Jeg bruker kun den nye, den dagen kommer da det gamle er vekk, og da sitter man der med de gamle lenkene, som da avgår ved døden osv osv osv. Så – lær det nye før som siden. Og som John skriver, det er faktisk flere muligheter i det nye som ikke finnes i det gamle. F.eks å kunne søke i alle emigrantprotokollene samtidig! O lykke!

    • Enig, enig og atter enig – særlig at man kan søke i alle emigrasjonsprotokollene samtidg har vært til stor hjelp. Dette blir bra!

    • Det forstår jeg Åshild, men siden gamle Digialarkivet snart blir vekk, så er det bare å brette opp armene og åpnet sinnet for ny søkemetode. Det kan hende vi t.o.m liker den til slutt:-)

  2. Ja det er uvant, men stort sett mye bedre å søke bare man lærer seg å bruke disse tegnene. Det er nærmest ingen grenser for hvor mange lure kombinasjoner man kan sette opp i de forskjellige felten. Ikke minst er det utrolig praktisk å kunne søke etter flere alternative navn i ett og samme søk. Dette var ikke mulig i det gamle Digitalarkivet. der var det rykk tilbake til start og prøv på nytt.
    I nye DA kan man søke på Ole Oskar*|oscar*|Li|Lie og dermed finne alle Ole hvor etternavn begynner med en av de fire variantene av etternavn.

    • Takk for innspillet John. Fint å høre i fra personer som har god erfaring med å bruke dette nye søkesystemet. Det er det vi trenger, fordi det har vært sagt så mye negativt rundt dette.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.