Juletradisjoner i gamle dager

Jul i NorgeHvordan feiret de jul i gamle dager?
Når vi nå nærmer oss julehøytiden har det fått meg til å tenke på hvilke juletradisjoner mine besteforeldre og oldeforeldre hadde. Og hva med de av mine forfedre som levde for 200 år siden og enda lengere bakover? Har vår families juletradisjoner blitt arvet fra generasjonene før?

Bløte jordbær på julaften
Vi har flere, men den mest spesielle er at vi spiser opptinte, bløte jordbær med fløte på til dessert på julaften. Grunnen til dette er at bestefar som var formann på en fiskebrygge hadde tilgang til fryser før mange andre privatpersoner hadde det. Så å spise opptinte jordbær midt på vinteren var en ny luksus og veldig få forunt. Derfor ble dette vår juledessert.

Boken «Jul i Norge» – lærer oss litt om hvordan våre forfedre feiret jul
Jeg har nettopp kjøpt meg boken «Jul i Norge» for å lære litt mer om norske juletradisjoner og da særlig de gamle tradisjonene som mine forfedre hadde. Dette er en del av å «utdanne» meg selv for å kunne (forhåpentligvis) forstå livet til mine forfedre bedre og å kunne skrive mer utfyllende om livet deres.

Ørnulf Andreas Hodne (født 1935) er  forfatteren av boken og er en norsk folkeminneforsker, sakprosaforfatter og statsstipendiat. Hodne er utdannet lektor med fagkretsen nordisk språk og litteratur (hovedfag), historie, geografi med etnografi og folkeminnevitenskap.

I 2007 utga han boken «Jul i Norge» og her følger han juletradisjonene bakover i tid, og viser hvordan de er blitt holdt i hevd i by og bygd over hele landet. Mange skikker er gått ut av bruk eller har fått nytt innhold – og nye er kommet til i takt med at samfunnet forandres.

Boka tar for seg både forberedelsene og feriringen knyttet til de enkelte festdagene, fra matlaging, rengjøring og pynting til lussinatt, fromesse, kirkereise, julevake, spådommer, julegilder og leker. Og vi får høre om gamle tradisjoner rundt rokkemann og låvekone, julegeita, stjernegutter og Eldbjørgdag – og nyere innslag som julenisse, gravlys, juletre og juletrefester.

Her kan du lese mer om boken: ØRNULF HODNE: Jul i Norge. Gamle og nye tradisjoner

Boken koster ca kr. 369,- men på Tanum koster den nå 323

Har dere noen juletradisjoner som har vært i familien i flere generasjoner?

2 thoughts on “Juletradisjoner i gamle dager

    • Je, jeg har hørt om julespillet deres, og hvordan alle gleder seg over det. Det er slike minner og tradisjoner som binder oss sammen som mennesker.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.