Dagboknotater fra 1890-1909, funnet i en bruktbutikk for 35 år siden

Please use the language translator button on the top right hand corner if you don’t speak Norwegian.

15 bøker med dagboknotater funnet i en brukthandel

I forbindelse med mitt intervju av Norunn Klettum, nevnte Norunn at hun for ca 35 år siden, da hun var på jakt etter en spesiell type porselen i forskjellige bruktbutikker, kom over en del almanakker i fra tidsrommet 1890-1909. Til hennes overraskelse så var det ikke bare en almanakk, men også dagboknotater i disse bøkene. Så i denne bruktbutikken lå det egentlig en slektsskatt. Men hvem var han/de som skrev og finnes det i dag noen etterkommere som er interessert i denne slektsskatte? For å finne ut av dette fikk jeg dagbøkene av Norunn for å skrive om dem her på bloggen min.

Almanakkene med dagboknotater. Funnet i brukthandel for ca. 35 år siden

Almanakkene med dagboknotater. Funnet i brukthandel for ca. 35 år siden

Hvem skrev disse dagboknotatene?

Det er 15 almanakker til sammen, 14 er skrevet av samme person og en er skrevet av hans datter. Det er trelasthandler Adolf Carlsen som noterer ting som skjer i livet sitt.  Adolf er født i Oslo i 1828, med far Rasmus Carlsen som ble kalt «Arbeidsmand». Adolf kom seg frem i verden og var en trelasthandler i Kristiansand, hvor han pleiet omgang med andre av sin «status».  23 juli 1863 gifter Adolf seg 35 år gammel med 25 år gamle Anna Sophie Møller. De får kun en datter Anna Sara Siegfrida Carlsen.  Da disse kalenderbøkene bøkene starter er Adolf 62 år og da bøkene slutter er han 81 år, og hele den tiden bor han i Kristiansand.

Etterkommere av Adolph Carlsen 2 gen

Hva inneholder dagboknotatene?

Adolf skriver om hvem som dør og hvem som gifter seg (både kjente og ukjente personer). Hvem som kommer på besøk og hvem han besøkte.  Han skriver om når hans eneste datter gifter seg og om når hans hustru Sofie dør. Han skriver alltid om sommeren fordi da kom han eneste datter Anna hjem på besøk fra Christiania sammen med etter hvert barna sine. Hun har alltid mange kolli med seg hjem fra foreldrene. Adolf er interessert i hva som skjer i rundt seg og skriver om Keiser Wilhelms besøk i Norge, kriger, kongefamiliens Nordlandsreise og om branner. Branner gjør inntrykk på han og ikke minst er det et lengere notat om brannen i Ålesund i 1904. Notatene er korte og skriver ikke så mye om følelsene hans, men innimellom får jeg et glimt av hva han egentlig føler, ved ordene han bruker. Dagboknotatene inneholder også en del pengemessige transaksjoner som Adolf gjør.

Utdrag fra dagboknotatene
Det første Adolf skriver i den første almanakken jeg har står det » Den 23 Januar (1890) döde Justistianus Hansteen», og det neste innlegget henviser til en almanakk fra 1889, men den var ikke blant denne samlingen. Dette året 1890, gifter hans eneste datter seg, og derfor omhandler det meste i denne almanakken denne begivenheten.

Originalen for avskriften under.

Originalen for avskriften under.

 Den 2 de Febr 1890 reiste Anna med Jonas Lie til Christiania hvor hun ankom Mandag Eftermidag Kl 4 den 3 de og forble hos Selsbak til (dato mangler) den (mangler) de. Reiste saa med Landmark (sin blivede mann) til Lensmand Faye Balnæs ved Fetsund Jernbanestation hvor hun skulde være for at lære Husholdning.

Lensmann Fayes kone var en Landmark og sikkert i familie med Michael Landmark – Annas blivende mann. Anne vokste opp med tjenestepiker, og hadde tjenestepiker selv (folketellingene viser det), så å «lære Husholdning», måtte sikkert også bestå i å organisere denne hjelpen.

 Söndag den 15 Juni kom Anna og Landmark hertil fra Christiania med Kong Carl.

DS Kong Carl - bildet er fra Digitalt museum

DS Kong Carl – bildet er fra Digitalt Museum

Den 15 August Kl 2 Morgen reiste Landmark til Christiania med Harald Haarfager.

Löerdag den 29 Novber. hos Stifteprosten og ordnede Lysningen for A + L. 1ste Søndag i Advents den 30 Novbr lystes förste Gang for Anna og Landmark 2den Söndag lyste Bikop Höegh. 3 de Söndag Pastor Tandberg.

Den 30 Novbr 1890 (1st Sondag i Advent) lystes förste gang for Landmark & Anna af Pastor Prine. Lövenlog var C. hos Prosten ordnede Lysningen hvor Premierlöitnantene Houge og Jölster blev opgivne som Forloverne. 2den Söndag i Advent lyste Biskop Hëgh for Anna + L da han (B.) predikede. 3de Sondag i Advent lyste Pastor Tandberg

Pastor Tandberg - bildet er fra Digitalt Museum

Pastor Tandberg – bildet er fra Digitalt Museum

Den 16 Decbr kom Landmark og Fröken K Steensbuk sammen hertil fra Christiania med Kong Haakon.

Den 18 Decbr om Morgen kom Fröken Kilbo og Löytnantene Jölster og Hauge hertil

Den 19 Decbr var Löitnantene med mig til Stiftsprosten som Landmarks Forlovere.

Den 20 Decbr havde Anna og Landmark Bryllup. Vielsen foregikk Kl 4 (Et annet notat skrives det)

Den 20 Decbr Kl.4 foregik Vielsen (Lanmark + Annas) i Domkirken ved Stiftsprosten. Brudeparet ledsagedes til Alteret af 11 Brudepiger alle kledt i Hvidt.

Dagny Grorud blev ikke med paa Grund af Moderens Död. Følgende vare tilstedes ved Brylupet. (Så står det dessverre ikke mer, så vi får ikke vite alle som var til stede)

Den 22 Decbr om Efdagen afreiste Lötnanterne Jölster og Houge til Chistiania igjen.

Den 22 Jan 1891 Kl. 6 morgen reiste Fröken K. Stenbuck til Christiania.

Den 3 Febr 1891 om Morgen kl. 6 reiste Anna og L med Kong Haakon til Christiania og kom dertil Kl. 4 Onsdag Morgen

Som dere ser så er Adfolf en som skriver faktaopplysninger, men det at han nevnte de 11 Brudepiger kledt i Hvidt viser hvor utrolig stolt han er av dette bryllupet, og at det var viktig for ham at det skulle være flott.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Rørt av levd liv
Etter å ha lest alle dagboknotatene ble jeg rørt av dette levde livet, og vemodig som jeg alltid blir når jeg tenker på hva som har vært. Allikevel så gir det et lite innblikk i et liv levd for over 100 år siden. Noe som er bare helt fantastisk å få være med på.

Neste blogginnslag – den videre jakten på etterkommerne til Adolf og Anna

Neste blogginnlegg om disse dagbøkene vil jeg skrive mer av hva Adolf skrev og samtidig vil jeg vise hva vi har allerede har funnet om etterkommerne, slik at det ikke blir gjort dobbeltarbeid, fordi jeg har nemlig tenkt å invitere leserne mine til å hjelpe meg i denne jakten på etterkommerne til Adolf Carlsens sine dagboknotater.  Jeg håper at vi kan finne noen etterkommere sammen med dere lesere, som virkelig ønsker å beholde disse dagboknotatene og vil anse de som en skatt, som familien vil ta vare på slik at de ikke havner i en brukthandel igjen.

 

23 thoughts on “Dagboknotater fra 1890-1909, funnet i en bruktbutikk for 35 år siden

  1. Hej! Blev så glad när jag såg dina blogginlägg om Anna Sophie Möller. Jag släktforskar om familjen Just från Christiansand och speciellt om Hartwine Dorothea Just. I hennes dagboks anteckningar från 1858 -1863. skriver hon om sin väninna Sophie Möller som gifter sig med Anders Carlsen. Jag undrar nu om det i de dagböcker ni hittat finns något om min oldemors faster «Thea» Just. Hon var född samma år som Sophie. Tacksam för svar!
    // Christina Iderbring Västerås Sverige

    • Hei.
      Så artig at fant Anna Sophie i noen dagbokopptegnelser fra din familie. Da jeg leste gjennom dagboknotatene skrev jeg ned det de korte setningene som sto om andre mennesker frem til 1901. Der var det nevnt en Einar Jost (det kan hende det skal være Just) og en Aagot Jost. Adolf og Anna Sophie hadde vært i deres bryllup (2 stk). Nå har jeg gitt fra meg bøkene til etterkommeren til Adolf, så jeg vet ikke hva som sto fra år 1902 – 1909 om andre mennesker. Denne «Thea» ble hun viet fra 1902-1909?

      • Tack för ditt svar angående mina frågor om Thea Just. Einar och Aagot Jost tillhörde en annan köpmans familj än släkten Just. Thea Just flyttade liksom sina syskon till Christiania omkring1860. Thea dog 1905. Hon bodde hela tiden med sin bror Jacobs familj. De var köpmän.
        Om Anna Sophie Möller skriver Thea:
        «1859 April 21. Paa min Fødselsdag havde jeg det ganske hyggeligt, det var smukt Veir. Først om Morgenen var jeg oppe ved min kjære Faders Grav, han som har gjort saamangen Gebursdag glædelig for mig. Jeg fik Portret af mine Veninder Camilla Nielsen og Sophie Møller»
        1860 April 21:
        «Ud paa Formidagen fik jeg Breve og Presendter fra mine kjære Veninder i Christiansand Camilla og Sophie. Jeg fik en isærdeles smuk Shj… af Camilla af hendes eget Arbeide … hun er en … altid den sødeste..Camilla. Gud give vi altid maa staa i .. inderlige Venskabs med hinanden som vi nu ere i. Sophie er virkelig ogsaa sød. Jeg fik en smuk Toilet Pu.. af hende og gratulation Breve ogsaa var hun blevet forlovet med Carlsen Gud give at det maa blive en lykkelig forbindelse.»

        • Hei Christina,

          Jeg er i slekt med Anna Sophie Møller og Adolf Carlsen, og har vært så heldig å få overta dagbøkene til Adolf (Mange takk til Cathrine og Gunn). Så interessant at du har informasjon enda lengre tilbake enn hva dagbøkene dekker!

          Hvis du er ute etter noe som kan finnes i Adolfs dagbøker for spesielle år er jeg gjerne behjelpelig med å se igjennom dem.

          • Hej Carsten!
            Sophie Möller umgicks med Thea Just i sin ungdom i Christiansand men jag undrar om de också träffades i Kristiania. Thea flyttade dit 1860. Familjen Just hade en vin och skeppshandel. Företaget fanns registrerat på Tolbodgaten 17 i Kristiania, åren 1850 till 1906. Det beskrivs i fler sammanhang som Kristianias största och mest ”kjendte vin-og skibshandel.

          • Hei ! Jeg jobber videre med Østre Strandgt 29 og jeg kan også se om jeg finner ut mer om Told idet 17 😄

            Gunn Gjervoldstad

          • Jag har funnit några bilder från Tollbogaden 17 på nätet på Oslo museum. En av ägarna till skeppshandeln Christian Jacob Just bodde också där med sin familj. Den andre ägaren var min oldemors far Jacob Just.

          • Hei ! Det kan hende at det også ligger historiske bilder fra Toldbodgate 17 på Digitale bilder i Agder. Jeg kan låne bøker som omhandler Kristiansand og se om jeg kan finne ut mer hvis det er interessant ? I disse bøkene kan familien være nevnt så det kan være spennende 😉 ( Men jeg har det litt travelt akkurat for øyeblikket ; så jeg må ta det senere i høst)

          • Tack Gunn för att du vill hjälpa mig. Familjen Just från Christiansand var garvare och hade verksamhet på Kronprinsgate 40 i Christiansand. Daniel Just (1796-1858) är min oldemors bestefar.
            Jag har själv lite mycket nu så jag fortsätter också senare i höst.

  2. Hej! Jag sitter och går igenom dagboksanteckningar från en kvinna vid namn Thea Just född 21 april 1837 i Christiansand. Hon skriver om sina två väninnor Camilla Nielsen och Sophie Møller. När jag söker på Sophie Møller kommer jag hit och blir väldigt ivrig. Theas väninna gifte sig med en Carlsen så det måste vara samma person.
    Jag skulle gärna vilja kopiera inlägget om Sophie M av dig om det går bra, jag undrar också om du har några pusselbitar om familjen Just från Christiansand.
    Med vänlig hälsning
    Christina

    • Hei Det går bra å kopiere innlegget om Sophie Møller såfremt du henviser meg som kilde. Ellers så har jeg skrevet om det jeg har funnet om Just-familien i svaret over.

  3. Kjære Cathrine
    Jeg er så glad for at du skriver om disse dagbøkene. Du har lagt opp en interessant gang i dette. Gleder meg til å lese ditt neste innlegg. Kanskje dette vil gi inspirasjon til å ta vare på brever, notater og dagbøker fra lesernes egen slekt og ikke bare kaste alt.
    Vi snakkes!
    Hilsen Norunn Klettum

  4. Dette er helt fantastisk.

    Adolf Carlsen var om jeg ikke går surr i tellingen min tipp-oldefar. Jeg har et gammelt krakkelert portrett-maleri av Anna Sofie Carlsen (født Møller) (1837-1905) hengende på veggen her hjemme. Likeledes har jeg et malt portrett av hennes datter Anna Sara Siegfrieda Landmark (født Carlsen) (1870-1933). Hennes datter igjen var Eva Sophie Charlotte Arnholm (født Landmark) (1899-1948), min bestemor.

    Jeg vil gjerne bli kontaktet om historien, og vil bidra med det jeg har av informasjon

  5. Takk for alle hyggelige kommentarer. Spennende at dere engasjerer dere. Planen er å legge ut flere blogginnlegg både med søk etter etterkommere og ikke minst mer av hva Adolf Carlsen skriver. Det ligger masse materiale hjemme hos meg og venter på å få komme på denne bloggen.

  6. Jeg ønsker å lese ditt videre arbeid kring Adolf Carlsen og hans familie. Finnes dette allerede?

  7. Jeg har fått kontakt med en etterkommer etter Adolf Carlsen så da blir det spennende å se fortsettelsen på historien

  8. For en fantastisk skatt!
    Håper virkelig du kan få kontakt med noen etterkommere som er interessert i dette familieklnodiet!
    Morsomt å lese om bryllupet og alle brudepikene 🙂 Han hadde nok tenkt å skrive opp alle som var gjester i bryllupet, men så ble det aldri til.

  9. Dette er så verdifullt. Min mormor hadde en dagbok som for det meste fortalte om været hver dag. Jeg skulle ønske idag at den var mer utfyllende og med følelser. Noe å tenke på når vi skriver for våre etterkommere.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.