Dagboknotatene fra 1890-1909 del 4 – Hvorfor skrev Adolf om så mange branner?

Da er sommeren over definitivt for denne gang. For en herlig sommer! Så da er det på tide å skrive mer om hva som sto i dagboknotatene til Adolf (Det tar litt tid å gå gjennom og skrive av og finne bilder – derfor har jeg tatt litt sommerferie fra dagboknotatene). Fasinerende synes jeg å få litt innblikk i et liv levd for over 120 år siden. Da jeg fikk almanakkene med dagboknotatene til Adolf og satt meg ned for å lese alle, slo det meg at han var ganske opptatt av hus- og bybranner.

Adolf nevner en bybrann i 1892 også andre mindre branner, og ikke minst skriver han mange sider om brannen i Ålesund. (Kommer i et senere blogginnlegg).

Men før jeg skriver hva Adolf skrev om bybrannen i Ålesund så vil jeg skrive litt om grunnen til hvorfor Adolf var så interessert i branner. Igjen var det leseren Gunn Gjervoldstad i DIS-Kristiansand som skrev en e-mail og videreformidlet dokumenter og informasjon.

Bybrann i Kristiansand i 1892

Jeg fant også følgende i fra dagboknotatene til Adolf om bybrannen i Kristiansand i 1892:

Utdrag fra dagboknotatene til Adolf

Utdrag fra dagboknotatene til Adolf

Fredagen den 8 Juli 1892 om Eftermiddagen Kl. 3 udbröd Ildebrand i Glasmagasinet eller i Kjibrand (?) Rasmussens Gaard paa Hjörnet af Markensgade og Dronningens Gade. Paa Grund af Storm greb Ilden om sig saa hustig at Brandveseevet intet kunde undrette. Ilden rasede saaledes at den intet sparede af Dronningens, Kongensgade og Østre Strandgade ligeifra Vestre-Strandgade til Elven. Ligesaa Toldbugaden paa dens hele söndre Side og den nordre Side til Hjörnet

Bildet viser røykteppet over en nedbrent Kristiansand etter bybrannen i 1892. Foto: Vest-Agder fylkesmuseeum.

Bildet viser røykteppet over en nedbrent Kristiansand etter bybrannen i 1892. Foto: Vest-Agder fylkesmuseeum.

Dere kan lese mer om bybrannen i Kristiansand i 1892 på Digitalt fortalt. Adolf skriver ikke at han ble rammet selv, men det står senere at;

Den 23 august flyttede vi fra övre Stray og ind til Engesland hvor vi fik et Værelse til Gaarden til Soveværelse efter at haave været paa Stray fra 9 Juli (dvs dagen etter brannen).

Ut i fra dagboknotatet over og samt at Adolf måtte bygge opp huset sitt igjen, viser at han ble rammet av brannen. Adolf begynte ganske raskt å bygge opp huset sitt igjen. Han var opptatt av at det var så likt som mulig det gamle trehuset. Gunn Gjervoldstad fant også en link til eiendomsmappen til Østre Strandgate 29, som omhandler oppbyggingen av huset. Akkurat dette synes jeg var veldig artig siden jeg selv jobber i Virksomhet teknisk og håndterer til stadig eiendomsmapper.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Huset ble bygget opp igjen i mur og under er et bilde i fra huset slik det så ut i 1915. Østre Strandgate nr. 29 er huset som er delvis skjult bak trærne i bakgrunnen. Bildet er det Gunn Gjervoldstad som også har skaffet til veie.

Bildet er fra Østre Strandgt i Kristiansand ca 1915 Nr 27 og 29 i bakgrunnen

Bildet er fra Østre Strandgt i Kristiansand ca 1915 Nr 27 og 29 i bakgrunnen

I sommer da vi var på slektsforskertur til Kristiansand og omegn, dro vi til huset til Adolf. Det var litt vanskelig å få bilde av hele huset da det var bygninger på begge siden av gaten nå, men her står jeg utenfor Østre Strangate 29. Jeg gikk inn og gjennom huset (advokatkontor der nå) og fikk sett bakgården også. Det var ikke noe hage der nå som kunne ha hatt en minnesmerke over Adolfs kone Sofie.Ballkongen over døren er der fremdeles. Den kan sees på bildet over i fra 1915.

Østre Strandgate 29 - sommer 2014

Østre Strandgate 29 – sommer 2014

Jeg har snakket med folk som har opplevd brann i sitt eget hjem, og det gjør uutslettelig inntrykk på dem, så det var ikke noe rart at Adolf var så opptatt av branner. Det som er interessant er at han skriver ikke så mye om brannen som rammet han selv, men om bybrannen i Ålesund i 1904 skriver han hele 9 sider i almanakken sin. Mange interessante detaljer om bl.a en kobberkjele som kunne innholde mat til 1000 mennesker?? Det blir vel neste blogginnlegge om disse dagboknotatene.

__________________________________________

Her kan du lese de andre innleggene om dagboknotatene til Adolf.

Del 1
Dagboknotater fra 1890-1909, funnet i en bruktbutikk for 35 år siden
Etter dette innlegget fikk jeg hjelp fra lesere til å finne etterkommere, og jammen fikk jeg gjennom en leser kontakt med tippoldebarnet til han som skrev almanakkene. I dette blogginnlegget skrev jeg også om bryllupet til den eneste barnet til dagbokskriveren.

Del 2
Dagboknotatene fra 1890-1909 del 2 – hvem er etterkommere til Adolf Carlsen – en er funnet!
Etter å ha opprette kontakt med tippoldebarnet, fikk jeg vite om familieskatter som hadde med adolf som skrev disse dagboknotatene og hans familie. I dette blogginnlegget er det avskrift av dagbokene om barnabarna til skribenten.

Del 3
Dagboknotatene fra 1890-1909 del 3 – Eggedosis og Chocoladelag – hva Adolf skrev om sin kone og sitt savn etter henne
Tenk at det fantes et maleri av dagbokskriveren Adolf Carlsens kone Sofie Møller. Det er helt utrolig flott alt det som er kommmet frem fra denne historien. I dette blogginnlegget er det avskrift om hva Adolf skriver om sin kone.

4 thoughts on “Dagboknotatene fra 1890-1909 del 4 – Hvorfor skrev Adolf om så mange branner?

 1. I Dagboken efter Thea Just skriver hon att deras hus i Christiansand brann ner den 2 augusti 1859. Jag tror adressen var Kronprins gaden 40. Kan det stämma?
  Här ser man hur svårt det var för dem som blev drabbade av bränderna.

  «August
  Den 2debrendte vort kjære Huus i Christiansand hvor jeg er født og hvor jeg har saamange Erindringer. Ja Guds Veie ere ikke …, vi tænkte … paa at vi aldrig mer skulle faa det at see, men Gud … nok Alt til det Gode. Vi skal nu være her i Christiania i Vinter. Gud give os en god Helbred saa haaber jeg at den vil blive behagelig for os.»

 2. Dette er virkelig en interessant historie 😉 Jeg har også tatt noen bilder i Østre Strandgate 29 og vært inne i bakgården, men jeg fant ikke noe minnesmerke etter Adolfs kone der. Jeg tror kanskje dette minnesmerke kan ha vært på den andre siden av gaten. Kristiansand Cementstøperi holdt da til der, men det ser ut som det er en hage ut mot gaten. Adolf eide flere eiendommer i Kristiansand så han var helt sikkert en holden mann. Det finnes mere opplysninger om eiendommen og de som bodde der i bøker som omhandler Kristiansand i gamle dager.

 3. Så flott at du og Gunn fortsatt holder denne historien levende! Takk skal dere ha! Jeg har tenkt endel på dette og har ventet på å høre nytt. Man kan sannelig se for seg litt av sine forfedres utfordringer igjennom dette!

  I utdraget fra dagboknotatene skriver du «Kjibrand (?)». Jeg tror det ordet du leter etter er «Kiøbmand», så setningen blir «Fredagen den 8 Juli 1892 om Eftermiddagen Kl. 3 udbröd Ildebrand i Glasmagasinet eller i Kiøbmand Rasmussens Gaard paa Hjörnet af Markensgade og Dronningens Gade.»

  Jeg googlet litt på dette, og det handler vel om kjøpmann Theodor Rasmussen se f.eks.
  http://www.arkivverket.no/arkivverket/Arkivverket/Kristiansand/Nettutstillinger/Kvinners-stemmerett/Valgte-kvinner-1901/Elisabeth-Rasmussen

  «… kjøpmann Theodor Rasmussen. Han hadde butikk i Markens gate 13 i 1870-årene. Han eide også Britannia hotell i Kristiansand i 1880-årene. Etter brannen i 1892 bygde han nytt hus i Markens gate 13. Han solgte bl.a. antikviteter. I 1888 kjøpte han Andøen gård i Oddernes herred utenfor Kristiansand. (Leewy 7, s. 37-38.)»

  Du har til og med vært og besøkt Adolfs hus! Det må jeg si… Man kan jo lure på hva han hadde tenkt om at han blir gjenoppdaget og omtalt 100 år etter sin tid?

  Vennlig Hilsen Carsten Arnholm

  • Ja, historien om Adolf og hans dagboknotater er ikke ferdig. Men som jeg har skrevet før så tar det mye tid å lage disse blogginnleggene, så de kommer litt spredt. Men jeg har flere på lager. Jeg synes det er så flott at du, som er etterkommer følger med på dette og har engasjert deg slik. Igjen tusen takk for alle dine bidrag. Hadde ikke vært det samme uten.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.