Håndskanner – nyttig «verktøy» i slektsforskning

Jeg kommer ofte over dokumenter, avsnitt i bøker, artikler i aviser, blader o.l når jeg driver med slektsforskning som jeg gjerne skulle hatt en kopi av. Med håndskanneren har du et verktøy til skanning som du alltid kan ha med deg når du vil skanne en tekst eller bilde. Den krever ingen installasjon og du kan bruke den med hvilken som helst datamaskin.

Det går også an å ta bilder av en tekst eller bilde med fotokamera, men min erfaring er at det ikke blir noe bra. Derfor ønsker jeg meg en håndskanner.

Her er tips til forkjellige håndskannere:

banner_haandskanner_01 950 eksmv

Media-Tech håndskanner. Trådløs, bærbar og på størrelse med et penal. Pris 940,- (eks mva). Skanner et område på 216 mm (A4) i i høy oppløsning opp til 600 dpi. Scanner til JPEG fil.  Krever ingen installasjon; du kan bruke den med en hvilken som helst datamaskin.

420 kr

Savos håndskanner. Pris 420,- Skanner et område på 21,6cm bredde og 127cm lengde i høy oppløsning opp til 600 dpi . Bilder og tekst blir lagret som JPEG-filer.
Det finnes en dyrere versjon av denne som har oppløsning opp til 900 dpi, Bilder og tekst blir lagret som JPEG-filer og PDF. Pris. 649,-

Drømmeskanneren for tekst er denne. IRISPen

header-irispen6-part1

Dra pennen over papiret og IRISPen Setter teksten direkte inn i dine dokumenter. Både på Windows og Mac. Teksten er redigerbar. Hastigheten er opp til 10 cm/sekund. Det er opp til 30 ganger så raskt som å skrive inn teksten manuelt. Gjenkjenningen skjer automatisk og selvfølgelig på norsk samt 56 andre språk.

IRISPen Express – enklere type men kan scanne til Word, Ecxell eller Outlook. Pris. 729.
IRISPen Executive . Pris – fant ikke prisen på denne.

Trykk på linken og du kan du lese om de forkjellige skannerene til IRIS – både bok og tekstskanner. IRIS

Det finnes andre håndholdte skannere også. Det er bar eå søke eyyer «Håndskannere»på nettet.

2 thoughts on “Håndskanner – nyttig «verktøy» i slektsforskning

 1. Jeg har dessverre ikke noen erfaring selv. Jeg bare ønsker meg akkurat en slik Håndskanner nettopp pga. av det du beskriver over. Jeg har ikke sett den i noen butikker, men det kan hende noen har det. Hvis jeg finner ut av det skal jeg di ifra.

 2. Meeeget interessant!
  Ikke alle kirkebøker er skannet ennå, og selvom statsarkivene er meget villige til å finne frem bøker og legger til rette for å ta digitale bilder, så er det min erfaring at disse tjukke kirkebøker er nesten umulige å få tatt gode bilder av selv med fastmontert kamera.
  Har du noe erfaring – eller har sett og prøvd den du omtaler som Stavos Handyscan?
  Jeg hadde nemlig engang en håndscanner som måtte føres over teksten/bildet i meget jevnt tempo – ellers ble bildet strukket eller trykket sammen. Jeg tolket det slik at den scannet og produserte bilder pr. tidsenhet ikke pr. centimer som den ble ført over originalen.
  Vet du om Stavos ets er bedre slik?
  Er den kun til salgs på nettet eller vet du om butikker som har den inne/er villige til å ta den inn?
  MVH

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.