Endelig fredag – slektsrelaterte nyheter uke 49

Den som leter finner. Det er alltid noe som skjer på den slektshistoriske fronten. Her er sist ukes slektsrelaterte nyheter.

Problemliste i Legacy

Legacy problemMin Digitale verden 28.11.2014
Det første du bør gjøre ved en nyinnstallert Legacy er å gå igjennom oppsettet for hva du anser som problem/feil i registreringen din. Legacy har muligheten med å søke opp en problemliste man kan gå igjennom, Mulige problem, som du finner under Verktøy på menylinja.

Skoleprotokoller skal fortelle barns historie fra 1800-tallet

SkoleprotokollNRK 01.12.2014
Det er en demokratisk rett å kjenne sin fortid. Og vi har materialet som gjør oss til samfunnets hukommelse, sier Janicken Olsen hos Interkommunalt arkiv Troms. Et av de viktigst monumentene er at vi får et innblikk i barnas hverdag i fortida. Du får konkret informasjon om personer som kan være i slekt med deg. Det er spesielt merknadsfeltet som er spennende, mener Olsen.Der står det for eksempel om sykdommer som har vært i omløp i området på det tidspunktet. Eller at unger gikk glipp av undervisning fordi de måtte være med på fiske eller reindrift

Julekalender hos DIS-Sør-Trøndelag – bli med!

DIS-Norge 01.12.2014

Flere julekalendre!

JulekalenderDIS-Norge 01.12.2014
Fra Digitalarkivet Nasjonalarkivet og DIS-Danmark

What’s New on FamilySearch: October-November

Family Search nyheterFamily Search blog 01.12.2014
Audio Capabilities in Memories and Family Tree Text Messaging Can Now Be Used for FamilySearch Registration and Recovery Location-Specific Research Pages People’s Roles More Clearly Identified in the Record Details Comming Soon: New Indexing Program

Kø og takksemd for siste bind

Bygdebok i strilenStrilen 01.12.2014 RADØY
Nokre slo til med fire bøker og andre starta straks å leita etter mora som var fødd på Ystebø. Torsdag var ringen slutta med fem bygdebøker for Radøy. Ordføraren nemnde ei minnestund for ein person med levande interesse for kven som var i slekt med kvarandre. Vedkomande kunne etter kvart avslutta dei store debattane då kommunen sine bygdebøker kom ut. For då var svaret enkelt nok: – Då står i bygdebokjæ!

Fem nye innføringer i Norges Dokumentarv

DokumentarvArkivverket 02.12.2014
Arkivverkets fem nye bidrag til Norges dokumentarv er alle av stor historisk betydning, og spenner fra middelalderen til i dag. De fem nye bidragene er med på å synliggjøre vår rolle som arkivinstitusjon og det faktum at vi tar vare på viktige historiske dokumenter og arkiver. Vi håper at Norges dokumentarv kan bidra til at både våre og andres arkiver blir mer kjent og mer brukt, sier riksarkivar Inga Bolstad. Les mer om hva de fem er ved å trykke på linken over.

RootsMagic med MyHeritage-teknologi

roots magigSlekt1 03.12.2014
Slektsprogrammet RootsMagic har nå integrert såkalt «Smart Matching»- og «Record Matching»-teknologi fra MyHeritage. Denne matching-teknologien har blitt muliggjort takket være et samarbeid mellom MyHeritage og FamilySearch, som ble inngått i fjor høst.

Historien sett fra kjøkkenbenken

Historisk mat arkivverketArkivverket 04.12.2014
Historisk mat er i vinden, men hva sier fortidens kokebøker oss om samfunnet de ble til i? Det er ett av temaene for årets siste «I en sofa på arkivet» på Riksarkivet tirsdag 9. desember.

Vestfoldminne – 2 jubileer!

To jubileerDIS-Norge, Slekt og Data 04.12.2014

En ny utgave av Vestfoldminne, et regionalt tidsskrift for Vestfold med redaksjon fra Vestfoldmuseene IKS og Vestfold historielag, lanseres i disse dager. Skriftet heter «To jubileer» og tar for seg grunnlovsjubileet og jubileet for kvinnelig stemmerett.

Seminar: Real Photo History  – Ekte fotohistorie

Nasjonalbiblioteket  04.12.2014

Peter Galassi gjennomgikk forholdet mellom de fotografiske prosessene og det fotografiske bildet fra oppfinnelsen ble lansert i 1839 til 1918 da fotomekaniske trykte reproduksjoner i stor grad tok over massespredning av fotografiske bilder. Det var allerede fra starten av forsøk på å mangfoldiggjøre bildene fra daguerreotypiet men først ved negativ-positivprosessen kunne dette gjøres som fotokjemisk bilde.

Aase (90) samlet hele slektshistorien i en veske

Varden 04.12.2014 (Må ha abonnement)
Dette bildet er tatt rundt år 1860 og er et av de første.  Dette bildet er tatt rundt år 1860 og er et av de første fotografiene i Norge. Bildet viser oldeforeldre til oldeforeldre av Aase Straume på gården Klevar.

Boklansering i Nasjonalbiblioteket 9. desember: Propagandakrig

PropagandakrigNasjonalbiblioteket 05.12.2014
Slaget om Norge rundt 1814 var også en krig med ord, med hundrevis av pamfletter og proklamasjoner som våpen. Propagandakrigen pågikk parallelt med den diplomatiske og militære kampen om Norge i årene 1812–1814. Den er en viktig, men til nå ganske ukjent del av historien, sier forfatter og forskningsbibliotekar i Nasjonalbiblioteket Ruth Hemstad.

NRK rydder sendeskjemaet for realitysatsing  (tilbake til 1700-tallet)

anno 1764NRK 05.12.2014
14 deltakere blir tatt med 250 år tilbake i tid, til Bergen anno 1764. Der skal de leve som sine forfedre gjorde, og kjempe om å bli borger i byen. – Det er den største konkurransedrevne realitysatsingen i NRKs historie, sier Unni Ødegård.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.