Skatter for en slektsforsker

Som slektsforsker har jeg funnet mange skatter opp gjennom årene. Det kan være en gjenstand, et brev, en bok, et bilde eller noe lignende, som gjør at en person blir mer levende for meg,

På denne siden vil jeg samle alle SLEKTSSKATTER jeg skriver om

Tippoldemors suppeterrin

Tippoldemors suppeterrin

MIN TIPPOLDEMORS SUPPE-TERRIN: HVILKEN HISTORIE FORTELLER DEN

Fødselsdag med tippoldemors suppe-terrin
For litt siden var jeg i en jubileumsfødselsdag hjemme hos min datter, og der midt på bordet troner min barndoms suppe-terrin i hamret tinn. Jeg hadde nesten glemt den. Det viste seg at min datter hadde arvet den, men i løpet av kvelden skiftet den eier, pga av en nesten skjult inskripsjon.r

Hjemkomstgaven fra Klemet

Hjemkomstgaven fra Klemet

GRANDONKEL KLEMETS HJEMKOMSTGAVE

Slektsskatter kommer ofte med en historie. Denne er om hvordan min mormor fikk se sin storebror for første gang da hun var 51 år gammel. 

Grandonkel Klemet dro hjemmefra som 15 åring i 1906 og kom ikke tilbake igjen før i 1959 – over 50 år senere. I 1906 hadde min mormor Erna akkurat blitt født og det fortelles at storebror Klemet brukte å ha henne på fanget. Kanskje ble et spesielt bånd laget da, fordi onkel Klemet sendte alltid fine gaver til min mormor fra bl.a Kina.

Slik ser mormor fotoapparat ut når vi har åpnet det

Slik ser mormor fotoapparat ut når vi har åpnet det

MORMORS FAMILIES FOTOAPARAT

Gjett hva jeg fant i mormors fotoapparat i fra 1930-årene?
I mormors fotoapparat fra 1930-årene fant jeg noe jeg ikke trodde var mulig. Jeg har alltid vært nysgjerrig, og jeg har alltid ville tittet inne i fotoapparatet, men det gikk ikke an å åpne. Du kan lese nedenfor hvilken slektsskatt jeg fant nå vi endelig fikk det opp. (MITT MEST POPULÆRE BLOGGINNLEGG)

Oldemors toalettsett

Oldemors toalettsett

OLDEMORS TOALETTSETT

Var grandonkel Klemet i Japan også?
På begynnelsen av 1970-tallet fikk jeg vite av min mormor Erna at hun hadde arvet toalettsettet som alltid sto på mine besteforeldres soverom av sin mor – min oldemor. Var dette settet fra Japan? Der begynner oppnøstingen av nok et slektsmysterium.

Bestefars telefonregister

Bestefars telefonregister

BESTEFAR NORDAHLS TELEFONREGISTER

Kan et slikt telefonregister være til hjelp i slektsforskning?
I dette registeret fant jeg et slektsnavn med ukjent fornavn. Dette ble starten på en litt annerledes slektsgranskning for å finne ut hvem denne personen var

Oldefars stettefat

Oldemors stettefat

OLDEMORS STETTEFAT SOM BLE LAMPE

Glass-skålen på toppen lå i mange år i skjenken til mormor og bestefar (som jeg eier nå) med hemmelige saker i, fordi slike fat var ikke moderne på 1950 og 1960-tallet. Da lagde de en lampefot av stettefoten istedenfor. De hadde en beige lampeskjerm med mørk lilla fløyelskanter. Lekkert!

Mormor Ernas første briller

Mormor Ernas første briller

MORMORS BRILLER – BLIND AV SKARLAGENSFEBER?

Hvorfor tok mormor vare på barnebrillene sine i alle år? Ble hun blind av skarlagensfeber som barn? Jeg har prøvd å finne ut om historien om brllene til mormor.

 

Mormors øredobb fra 1920

Mormors øredobb fra 1920

MORMORS ØREDOBB FRA SHANGHAI ANNO 1920

Øredobben fra Kina som henger på veggen i spisestuen
Øredobbene er skruøredobber (for de som ikke har hull i ørene), med et slags filigransarbeid og tre hengende krystaller. Jeg vokste opp med disse øredobbene og min mor vokste opp med disse øredobbene. Min mormor Erna fikk disse øredobbene da hun var 15 år – sansynligvis i konfirmasjonsgave – av sin storebror Klemet.

 

Mormor nuprelleduk hengt opp som et kunstverk

Mormor nuprelleduk hengt opp som et kunstverk

MORMORS SELVLAGDE NUPERELLEDUK

Min mormor Erna drev med nupereller, særlig i sine yngre dager. For et par år siden kom en av mormor svigerinner (takk (grand)tante Gunvor) med en nydelig liten duk som mormor hadde lagd og gitt til henne. Nå har jeg rammet den inn å hengt den på veggen. Er litt for å bruke slike arveklenodier i interiøret.

Jeg har en liten medlemsbok fra 1934 som tilhørte min bestefar Nordahl Rødsand. Den har flere stempler med «Præsident Christie» inne i seg. Christie var en av riksdagsmennene på Eidsvoll i 1814.

Tippoldemors lysestake nærbilde

Tippoldemors lysestake nærbilde

TIPPOLDEMORS JULELYSESTAKE

Julelysetaken som er min eldste slektsskatt
Den tilhørte min tippoldemor Anne Olina Jørgensdatter Søvik. Hun ble født i 1828 på en gård i Skodje. Hvilket materiale denne lysestaken ble lagd av er jeg ikke helt sikker på, men det ligner på en slags keramikk. Det er falt av noen skår og den «åpne sårflaten» har farge som teglstein -oransje-rød.

Farfar Ingevarts åk

Farfar Ingevarts åk

FARFARS «HALATRE»

Halatreet som hang på hytteveggen
På hytta til min søskenbarn Jan Roar Johnsen hang dette åket som hadde tilhørt min farfar. Min far sa de brukte å kalle det for halatre» (hale-tre), fordi de halte tunge ting med det. Farfar (og farmor) brukte det til å hente vann med i fra brønnen og bekken.

Farmor Jonettes Rokk

Farmor Jonettes Rokk

 
FARMOR JONETTES ROKK
 
Rokken som sto i mitt barndomshjem
Jeg kjente aldri min farmor Jonette Marie Ivarine Evertsdatter (1889-1950) fordi hun døde bare 61 år gammel en god stund før jeg ble født. Men i mitt barndomshjem så langt tilbake som jeg kan huske sto farmors rokk til pynt.
Labban mine som oldemor strikket av restegarn

Labban mine som oldemor strikket av restegarn

 
ET PAR HULLETE GAMLE «LABBA»

Oldemor Kaspara Rødsand strikket alltid
Det sies til og med at hun gikk og strikket på gaten da hun skulle besøke naboer og venner.Det er mange som har vært så heldig å få et par tykke sokker, eller “labba” som vi sa, som hun har strikket.

Bestefar Nordahl med kjelken han lagde i 1917. Bildet er fra 1973 og tatt av avisen Tiden Krav

Bestefar Nordahl med kjelken han lagde i 1917.

KJELKE FRA 1917

Dette er historien om min bestefars hjemmelagde kjelke
På veggen hjemme har jeg en kjelke som min bestefar Nordahl Rødsand laget i 1917. Siden jeg har skrevet så mye om Rødsandslekten i det siste, så synes jeg at ukens skatt skulle være i fra den familien også.

Mormors perlekjede fra Shanghai

Mormors perlekjede fra Shanghai

1920 PERLEKJEDE FRA SHANGHAI

Det følger med en røverhistorie uten like som ikke helt blir avslørt.
Min mormor Apelseth fortale så mangt og vi visste ikke helt om vi skulle tro på henne. Historien om dette perlekjede fra Shanghai, innholdt en Russiske prinsesse, to døde koner, overfall av røvere, den amerikanske regjerering, militære forsyninger på Filippinene, angrep av innfødte, en ranch i USA, splint i magen i Frankrige, produksjon av fruktdrikker i Østen, salg av amerikanske kjøleskap i China og en japansk fangeleir m.m.

Leave a comment

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.