Min samiske forfar var en stor bjørnejeger

Bears vintageIgjen i anledning Sleksforskerdagene 2013 som er om Urbefolkning og etniske minoriteter i Norge vil jeg skrive om en annen samisk forfar.

Same og bjørnejeger Paul Toersen (1762-1836) født på Moelv i Kvæfjord i Tromsø og bodde Sommerset, Lødingen, Nordland da han ble gift med enken Ane Andersdatter (1757-1817) fra Hestnes i Tysfjord, Nordland). Han er min 4x tippoldefar og sametippoldemor Christines (som jeg skrev om på søndag) oldefar.

«( Find = Same) Pål Torsa» var en mangjeten bjørneskytter. Han skjøt 99 bjørner fortelles det. En søndag da folk kom fra kirken i Lødinge, sto han fram på bakken og viftet. Han hadde skutt tre bjørn og ba folk komme å hjelpe til. (Slektshistorie for Lødingen bind 1, s 153)

Det jeg lærte av dette utsagnet er at 4xtippoldefar nok ikke gikk i kirken på søndag(er), noe som ble forventet av alle etnisk norske og at det var mange bjørner i Tysfjord på slutten av 1700 tallet. Slev om Paul ikke var noen kirkegåer ble han alikevel viet i kirken 10. oktober 1790. Jeg har ikke nok informasjon eller kunskap om hvilke forhold samer hadde til kirken på slutten av 1700 tallet. Jeg vet at de døpte barna sine, komfirmerte de og viet seg i kirken, men jeg vet ikke om det ble uglesett om de ikke gikk i kirken på søndager.

Utrag fra 1801 -tellingen fra digitalarkivet. Her står Paul oppførst som "Find og gaardbeboer"

Utrag fra 1801 -tellingen fra digitalarkivet. Her står Paul oppførst som «Find og gaardbeboer»

2 thoughts on “Min samiske forfar var en stor bjørnejeger

  1. Spennende materiale du har grav fram. Utrolig mange som har samiske slektninger, men man skiftet identitet når man reiste bort. jeg har leita lenge etter foreldrene til Torina Toersdatter. Hun er som voksen i Nord-Trøndelag, men det oppgies bare at hun er fra Nordland. Hun er gift med Paul Larsen,
    og deres første barn er Kirsti, født ca 1808 – ukjent fødested i Nordland. Torina Toersdtr er en ugift tjenestepike på Strømsnes i Lødingen under folketellingen i 1801. Spekulerer på om Torina Toersdtr. kan være en søster til Paul Toersen, din samiske slektning og bjørnejeger. Jeg jobber med samiske emner på Høyskolen i Nord-Trøndelag, og er etter hvert blitt oppmerksom på at det var relativt stor utveksling av folk mellom det lulesamiske området i Lødingen og det sørsamiske området lenger sør.
    vh kjell m. derås

    • Jeg skulle også gjerne visst mer om min samiske familie. Spennende det du skriver. Håper det er ok at jeg har funnet ut mer om slekten din. Jeg har funnet Kirstis dåp, foreldrenes vielser og konfirmasjon. Hvis du sender meg en e-mail cathrine@eblix.com, så kan jeg sende informasjonenen til deg.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.